Caritas Polska po raz kolejny zadaje pytanie: "Ile kosztuje życie?" kontynuując kampanię przekazania 1 % podatku dochodowego
na zakup sprzętu medycznego dla osób obłożnie chorych i starszych, który zostanie przekazany do wypożyczalni sprzętu medycznego Caritas na terenie całej Polski. Po raz piąty Caritas Polska zwraca szczególną uwagę na sytuację ludzi przewlekle chorych, zwłaszcza na wsi i w małych miejscowościach. Warunki, w których przebywają osoby obłożnie chore, są często skrajnie złe. Odleżyny, które są skutkiem długiego leżenia na nieodpowiednich powierznichniach, są niestety częstymi dolegliwościami, które towarzyszą trudnej chorobie. Chcemy, by dzięki pomocy Caritas w Polsce, osoby chore, zwłaszcza paliatywnie, miały zapewnione godne warunki leczenia i życia -

powiedział dyrektor Caritas Polska, ks. Marian Subocz
.

Rezultaty kampanii w 2014 roku

Blisko 2 mln . zł zasiliły konto Caritas Polska tytułem wpłat 1 proc. z rozliczeń podatkowych PIT za rok 2013.

Dzięki przekazanym przez Państwa środkom od 2011 do 2014 roku możliwe było realizowanie kolejnych etapów tworzenia i wyposażania wypożyczalni sprzętu medycznego i rehabilitacyjnego Caritas na terenie całej Polski: za 9 mln 368 tys. zł zakupiono w tym czasie 3416 łóżek pielęgnacyjno rehabilitacyjnych z pilotem i tyle samo materacy przeciwodleżynowych z podkładami, 336 ssaków i 614 koncentratorów tlenu. Sprzęt ten trafił do 44 diecezjalnych Caritas, w tym do Caritas Ordynariatu Polowego. Poza sprzętem zakupionym przez Caritas Polska, Caritas diecezjalne dysponują m.in. podnośnikami, rowerami rehabilitacyjnymi, wózkami, balkonikami i chodzikami.